Selecteer een pagina

Gebruikt u de auto van uw onderneming ook privé? Bijvoorbeeld voor uw vakantieritten, boodschappen of familiebezoek? Dan hebt u daar voordeel van. Als u met die auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, krijgt u hiervoor een ‘bijtelling’.

Eigenlijk is de bijtelling een verrekening van uw privégebruik met de autokosten van uw onderneming. Deze verrekening gebeurt in uw aangifte inkomstenbelasting.

De bijtelling hebt u ook als uw onderneming een auto leaset of huurt waarmee u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

Rijdt u niet meer dan 500 kilometer privé? Dan moet u dat kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een rittenregistratie.

Wat is de bijtelling voor bestelauto’s?

De regels voor privégebruik van de auto gelden ook voor bijna alle bestelauto’s. Maar rijdt u privé in een bestelauto die bijna uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen? Dan moet u de werkelijke waarde van uw privégebruik berekenen. Dit doet u door het aantal gereden privékilometers te vermenigvuldigen met de werkelijk gemaakte kosten per kilometer. Dit bedrag verrekent u met de aftrekbare autokosten van uw onderneming. Het gaat dan om auto’s die bijvoorbeeld alleen een bestuurdersstoel hebben en waarvan de bevestigingspunten van de passagiersstoel zijn weggeslepen of dichtgelast.

Hoe hoog is uw bijtelling voor de inkomstenbelasting?

Dat hoeft u niet zelf uit te rekenen. Want in uw online aangifte inkomstenbelasting gebeurt dat automatisch. Daar wordt uw bijtelling verrekend met de autokosten van uw onderneming.

Wilt u nú weten wat uw bijtelling is? Dan kunt u die makkelijk zelf berekenen. De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs. Het percentage voor uw auto, vindt u in deze tabel:

CO2-uitstoot in gram per kilometer Datum eerste toelating in 2019
Geen, ik rij in een volledig elektrische auto 4% (catalogusprijs tot en met € 50.000)
22% (voor deel van catalogusprijs boven de € 50.000)
Geen, ik rij in een waterstofauto 4%
Meer dan 0 gram 22%
CO2-uitstoot in gram per kilometer Datum eerste toelating in 2017 of 2018
Geen, ik rij in een volledig elektrische auto 4%
Meer dan 0 gram 22%

Voor de meeste auto’s vindt u de catalogusprijs op de site van de RDW.

Meer over de bijtelling leest u bij Privégebruik auto.