Selecteer een pagina

Creëer een goed ritme

Als je op kantoor werkt, houd je een duidelijk ritme aan. Je zorgt thuis voor de kinderen, stapt in de auto en sluit aan in de file, gaat op een gezette tijd lunchen en gaat aan het einde van de werkdag weer op huis aan. Als je gaat werken vanuit huis, heb je deze overgangsmomenten niet. Daardoor ben je als ondernemer sneller geneigd bent om de hele dag door te werken.

Het kan je enorm helpen om de overgang van privétijd en werktijd concreet te maken. Dat kan door middel van kleding, maar ook door simpelweg een stukje te wandelen. Dit helpt je om weer in de juiste mindset te komen.

Werken vanuit huis zzp

Ben je zzp’er? Veel klussen zijn ook uit te voeren door te werken vanuit huis. Zorg er dan wel voor dat je goed contact blijft houden met je opdrachtgevers. Doordat klanten je niet fysiek zien, kunnen ze je sneller vergeten. Dat moet je natuurlijk voorkomen!

Gezond vanuit huis werken

Plan in je nieuwe ritme ook wat tijd om aan je gezondheid te werken. Bijvoorbeeld door elke ochtend te beginnen met wat rek- en strekoefeningen of een rondje hardlopen. Dan ben je meteen een stuk wakkerder en houd je je lijf in topconditie. Je voelt je gegarandeerd beter dan wanneer je het eerste uur van de dag besteedt aan het lezen van mailtjes.

Een van de voordelen van werken vanuit huis is dat je geen reistijd hebt. Deze tijd kun je natuurlijk gebruiken om door te werken en ondertussen een pizza te bestellen, maar daar ga je je niet beter van voelen. Geen ster in de keuken? Er zijn tegenwoordig veel verschillende maaltijdpakketten op de markt waarmee koken een eitje wordt.

Online werken vanuit huis

Werken vanuit huis gaat tegenwoordig een stuk vlotter dan een aantal jaar geleden. Videoconferencing is razend populair om eenvoudig op afstand mee te vergaderen. Met een goede thuiswerkplek met de juiste apparatuur (lees: een vlotte laptop, webcam en koptelefoon) kun je een vergadering prima online voeren. Dat scheelt veel reistijd en energie.

Er zijn ook ondernemers die het spannend vinden om erop te vertrouwen dat hun medewerkers die vanuit huis werken ook echt productief zijn. Probeer toch de neiging te onderdrukken om je personeel door middel van software of verplichte incheck-momenten te controleren. Door te sturen op output in plaats van gewerkte uren, bespaar je jezelf én je medewerkers veel stress.