Selecteer een pagina

Veilig videobellen in 5 stappen

Na maanden ondernemen op afstand heb je de omgangsvormen van het videobellen helemaal scherp: geen wasrek op de achtergrond, en natuurlijk niet in je onderbroek achter de laptop. Maar heb je ook nagedacht over de veiligheid van jouw data en de privacy van de klanten die je via het scherm spreekt? Waar moet je als ondernemer op letten bij het kiezen van een app voor videobellen?

1. Geschikte app kiezen

Als cateraar een kookworkshop geven is iets anders dan als psycholoog een vertrouwelijk gesprek voeren. Over het algemeen geldt dat: hoe gevoeliger de informatie die je via het scherm bespreekt, hoe belangrijker het is dat de app die je gebruikt voor videobellen goed beveiligd is.

Let er bijvoorbeeld op dat de gesprekken worden versleuteld. Dat is extra veilig, want zo kan niemand meeluisteren. Werk je in de zorg? Via de NEN kun je zien welke aanbieders een veiligheidscertificaat hebben.

Goed om te weten: volledige versleuteling, of end-to-end encryption, wordt alleen ondersteund voor kleine vergaderingen. Tijdens die kookworkshop kun je dus niet je geheime recept prijsgeven.

2. Controleer gratis diensten

Een gratis dienst voor videobellen is niet per se onveilig. Maar je betaalt vaak een prijs, ook al is die niet uitgedrukt in geld. Veel gratis diensten maken van jouw gegevens hun inkomstenbron. Ze gebruiken de gegevens over je gesprekken (de zogenoemde meta-data), of de inhoud van de gesprekken zelf, om jou gepersonaliseerde advertenties te laten zien. Er zijn uitzonderingen. De dienst voor berichten en videobellen Signal is bijvoorbeeld een non-profit en werkt zonder reclame.

3. Koop videobeldienst

Als je het je kunt veroorloven, is het de moeite waard om te investeren in een betaalde dienst voor videobellen. De aanbieder kan winst maken zonder jouw gegevens te gebruiken. Een kanttekening is hier wel op zijn plaats. Van een bedrijf als Microsoft, die bijvoorbeeld Microsoft Teams aanbiedt, is bekend dat zij gegevens van gebruikers verzamelen. Maar: de beveiliging en versleuteling van deze betaalde diensten zijn over het algemeen goed geregeld. Lukt een betaalde dienst niet? Sommige betaalde diensten bieden ook een gratis versie aan.

4. Lees de bijsluiter

Voordat je een app voor videobellen installeert op je laptop of telefoon, is het zinvol om de privacy overeenkomst goed te lezen. Daar lees je wat de app doet met jouw gegevens, en of de dienst bijvoorbeeld gebruik maakt van versleuteling of encryptie. De Autoriteit Persoonsgegevens checkte verschillende diensten voor videobellen op privacy. Zij hebben ook de privacyverklaringen van een groot aantal aanbieders verzameld.

5. Afspraken met gesprekspartners

Als het op veiligheid aankomt, is de mens een zwakke schakel. Maak daarom altijd afspraken met je gesprekspartners. Welke dienst gaan jullie gebruiken? Is het mogelijk om het gesprek te beveiligen met een wachtwoord? Dat is een goed idee. Op die manier kunnen ongenode gasten niet zomaar aansluiten. Verstuur het wachtwoord niet in dezelfde e-mail als de uitnodiging, maar bijvoorbeeld via de sms. Spreek ook af dat een gesprek niet zonder expliciete toestemming van de deelnemers wordt opgenomen. En wat je ook doet, geef nooit via het scherm je diepste geheimen prijs.