Selecteer een pagina

Een op de vier zzp’ers heeft niets geregeld voor het pensioen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk dit te regelen. Van een ouderwetse spaarrekening tot beleggen: opties te over. Maar welke is de juiste? En waarom moet je werk maken van je pensioen als zzp’er? Het pensioenlandschap voor zzp’ers in vogelvlucht.

“Het beeld van pensioen is iets van de lange termijn”, vertelt Arjen Vrolijk, directeur zzp Nederland Verzekeringen. “Mensen denken: daar kijk ik later wel naar.”

Een belangrijke motivatie om liever gister dan vandaag werk te maken van je pensioen, zijn de nabestaanden. “Dit wordt onderschat. Als je geen pensioen hebt geregeld, is er dus ook geen nabestaandenpensioen. Zeker in jonge gezinssituaties kan dat desastreuze gevolgen hebben.”

Lijfrente of banksparen

De ene zzp’er is de andere niet, benadrukt Vrolijk. De keuze voor pensioenopbouw is maatwerk. “Een van de meest voorkomende pensioenvormen is de bankspaar- of beleggingslijfrente”, weet hij. Je spaart pensioen door periodiek geld in een potje te stoppen bij bijvoorbeeld een verzekeraar of bank.

Op een afgesproken moment laat je dit uitkeren. “Het voordeel is dat je ieder jaar opnieuw kunt bekijken wat je kunt missen. Het is geen verplichting. Ook een paar tientjes sparen heeft zin.” Daarom een ideale vorm voor zzp’ers die relatief weinig kunnen of willen afdragen voor hun pensioen. “In de beginjaren van deze opbouwfase is het raadzaam om een aanvullende overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor de nabestaanden.”

“Je moet een behoorlijke discipline hebben om dat geld niet tussentijds aan te spreken.”

Arjen Vrolijk

Het gespaarde geld kun je niet zomaar opnemen, benadrukt Vrolijk. “Maar je hoeft hier geen vermogensbelasting over te betalen. De inleg is binnen de jaar- en reserveringsruimte aftrekbaar van de belasting. De uitkering wordt later wel belast, maar vaak tegen een lager belastingpercentage.”

‘Gewoon’ sparen voor later kan natuurlijk ook, stelt de pensioenexpert. “Maar hier schuilt wel gevaar in. Je moet een behoorlijke discipline hebben om dat geld niet tussentijds aan te spreken.”