Selecteer een pagina

1. Verander je belangrijkste wachtwoorden

Een sterk wachtwoord is een van de belangrijkste wapens tegen cybercrime. Maar dat gaat niet altijd goed in het mkb, ziet Los. “Nog niet zo lang geleden kwam ik voor een audit op een advocatenkantoor. Die bleken wachtwoorden te gebruiken van 3 tekens.”

Verander daarom vandaag nog je belangrijkste wachtwoorden. Kies er bijvoorbeeld 3. Gebruik minimaal 14 tekens. Zo zet je de deur op slot voor criminelen. Heb je tijd over? Check dan of je de tweestapsverificatie van je belangrijkste apps kunt aanzetten.

2. Draai nú je updates

Kwetsbaarheden in software zijn voor cybercriminelen een belangrijke toegangspoort. Denk bijvoorbeeld aan het lek in de Microsoft Exchange Server, in maart. “Updates draaien is een ellende,” geeft Los toe, “maar als je het níet doet, geef je criminelen een kans.” Dus, neem nú een halfuurtje de tijd om je belangrijkste software te updaten.

3. Check je back-ups

Als je wordt getroffen door ransomware of een storing, dan is een back-up goud waard. Los gebruikt voor zijn back-ups de 3-2-1 methode. “Maak minimaal 3 back-ups. Verdeel die over minimaal 2 verschillende media en zorg dat je er minimaal 1 buiten de deur bewaart.” Dat is teveel werk voor 1 uurtje. Maar als je vandaag nog een externe harde schijf bestelt, kun je morgen die ene back-up buiten de deur in orde maken. Los moet het eerste telefoontje over een cyberaanval bij een klant nog krijgen. “Maar ik geloof niet dat je zo’n incident gaat voorkomen. 100 procent veilig ben je nooit.” Maar met een paar kleine stappen ben je al wel veiliger.

Benieuwd hoe je jouw bedrijf kunt beveiligen tegen cybercrime? Lees hier meer over cybersecurity.