Selecteer een pagina

Als werkgever betaal je over het loon, ook in natura, belasting. Binnen een bepaalde grens mag je aan personeel belastingvrij een cadeau geven. Dit heet de vrij ruimte binnen de werkkostenregeling. Net als in 2020 is deze vrije ruimte in 2021 vanwege de coronacrisis 3% in plaats van 1,7% voor de loonsom tot 400.000 euro. De vrije ruimte boven de loonsom van 400.000 euro is 1,18%. Benut de extra ruimte die je in 2021 nog hebt om onbelast een kerstpakket of cadeaubon te geven aan je medewerkers. Of voor hulpmiddelen zoals meubels en computeraccessoires zodat een werkplek thuis aan arbo-eisen voldoet.
De gift moet wel ‘redelijk’ zijn. Is de waarde van de gift veel hoger dan gebruikelijk (+30%), dan is loonheffing wél van toepassing. Zo is een 13e maand of een eindejaaruitkering een extra vorm van loon.

Kerstgeschenken voor klanten en zakelijke relaties

Als het kerstgeschenk als acquisitiemiddel voor nieuwe klanten ingezet wordt, kun je de kosten volledig aftrekken. Geef je er een aan bestaande relaties? Dan zijn de kosten voor 80% aftrekbaar (of 73,5 % bij een bv).