Selecteer een pagina

Rond 1 oktober 2020 gaan 4 wetswijzigingen in. Wat verandert er en welke veranderingen zijn belangrijk voor jou? Een overzicht van deze wetswijzigingen. .

  1. UBO-register van kracht
  2. Neutrale pakjes voor sigaretten en shag
  3. Familie buitenlandse zelfstandige mag in loondienst
  4. Verbod op verkoop en koop knalvuurwerk en vuurpijlen
  5. Wetswijzigingen per 1 januari 2021

1. UBO-register van kracht

Meer dan 1,5 miljoen organisaties krijgen te maken met het UBO-register. Vanaf 27 september moeten veel organisaties UBO’s gaan inschrijven in dit nieuwe register. UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) zijn natuurlijke personen die meer dan 25% van het economisch belang in een organisatie hebben. Of jij je in moet schrijven ontdek je aan de hand van deze 5 vragen en antwoorden.

2. Neutrale pakjes voor sigaretten en shag

Vanaf 1 oktober 2020 mag je sigaretten en shag alleen nog maar verkopen in neutrale pakjes. Wat staat dan wel op zo’n pakje? Alleen de merknaam, de merkvariant, de producentgegevens en de streepjescode mogen in een vastgestelde kleur, lettertype en lettergrootte te zien zijn. Daarnaast moet op alle pakjes een verplichte gezondheidswaarschuwingen blijven staan.

Eerder dit jaar gingen meerdere maatregelen in om het aantal rokers te verminderen. En vanaf 1 januari mag je rookwaren in de winkel ook niet meer zichtbaar hebben.

3. Familie buitenlandse zelfstandige mag in loondienst

Ben jij een buitenlandse zelfstandige en wil een van jouw gezins- of familieleden in loondienst werken? Dan moet hun werkgever op dit moment nog een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen. Vanaf 1 oktober 2020 hoeft dit niet meer.

Let op! De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief.

4. Verbod op verkoop en koop knalvuurwerk en vuurpijlen

En als klap op de vuurpijl gaat iets later, namelijk op 1 december 2020, het verbod op verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen aan consumenten in. Importeurs en verkopers van vuurwerk mogen dan geen enkelschotsbuizen, F3 vuurwerk, knalvuurwerk (incl. knalstrengen) en vuurpijlen verkopen aan consumenten. De consument zelf heeft hier ook een verantwoordelijkheid, hij mag deze vuurwerkproducten ook niet meer kopen en afsteken.

Let op! De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief